Vragen? Bel gerust +31 20 8225 110
Nieuws
Deel deze pagina
Terug naar nieuwsoverzicht

​Opzij test het vrouwencondoom: ‘Bij het uitvouwen verbaas ik me over de grootte’

(26-07-2016)

Het vrouwencondoom wordt deze zomer voor het eerst landelijk gepromoot door de fabrikant van het merk Femidom. Er liggen kansen, want de pil wordt steeds minder gebruikt en van ‘gewone’ condooms worden weinig mannen blij. Columnist Roxanne Herder probeert het vrouwelijke rubbertje uit.

Er zijn maar weinig mensen die een goed woord over hebben voor het vrouwencondoom. Het zou een onding zijn, ritselen als een boterhamzakje en er bovendien bespottelijk uitzien. Daar komt nog eens bij dat het voor een man zou voelen alsof hij zich in een plastic zak moet ‘vermaken’.

Ik merk dat veel van de vrouwen die er negatief over spreken dit anticonceptiemiddel nog nooit hebben gebruikt. Misschien omdat het condoom ook niet verkrijgbaar is bij de drogist. Bij De condomerie in Amsterdam hebben ze de vrouwencondooms wel. Daar gaat er dagelijks een pakje over de toonbank, maar dat is maar een fractie van alle condooms die er worden verkocht.

De condomerie levert mijn testmateriaal af op de Opzij-redactie. Een beetje ongemakkelijk, want de halve werkvloer van Veen Media kijkt vanachter de computer nieuwsgierig wat ik heb gekregen. Als ik de pakjes vrouwencondooms vervolgens aanbied is er maar weinig interesse voor. In sommige gevallen is er zelfs een duidelijke afkeer tegen mijn voorstel ‘het eens te proberen’. Vooral mannelijke collega’s – en de bedpartner van een vrouwelijke collega – moeten er niets van weten. Eén van de mannen op kantoor verzoekt me de gesprekken over het condoom in een afgesloten ruimte te voeren.

Gelukkig zijn er ook mannen die er geen probleem van maken. Zoals mijn vriend, die open staat voor een hormoonvrij alternatief op de pil. Bij het uitvouwen van het condoom verbazen we ons over de grootte van de ‘regenjas’. Na verhalen van mijn collega die het inbrengen een geworstel vond, waarschuw ik mijn vriend dat het even kan duren. De binnenste ring in het condoom zit los. Ik knijp de buigzame cirkel tussen mijn duim en wijsvinger klein en duw deze naar binnen. Eenmaal in mijn lichaam veert de ring in de ronde vorm terug. Voor ik het weet zit het ding op zijn plek.

Hoewel het witte plastic klinisch aan doet en de buitenste ring goed zichtbaar is, verloopt de vrijpartij soepel en is het gevoel warm. Geen gepiep. En geen latexgeur zoals bij een mannencondoom; het vrouwencondoom is van nitril gemaakt. Collega’s die het vrouwencondoom ook testen vraag ik de ervaring te vergelijken met een mannencondoom; met als uitgangspunt een andere optie voor hormoonloze geboortepreventie te verkennen. Op één ‘tester’ na zijn de reacties overwegend positief, met uitspraken als: ‘Het lijkt me een goede optie voor vrouwen die geen hormonen willen slikken’ en ‘Het ziet er wel een beetje gek uit, maar een mannencondoom ook.’ Een goede tip: gebruik glijmiddel om een droog gevoel voor de man te voorkomen.

Na mijn persoonlijke praktijkonderzoek heb vertrouwen gekregen in het vrouwencondoom. Het is een goede extra optie voor vrouwen die zoeken naar een voorbehoedsmiddel zonder hormonen. Toch zal ik bij een volgende keer misschien aarzelen om voor deze vrouwelijke versie te kiezen. Dat komt door de opmerking die mijn vriend laatst nog maakte. Hij zei: ‘Het deed me denken aan ringsteken.’

Bron: opzij.nl. Herder, R. (2016). "​Opzij test het vrouwencondoom: ‘Bij het uitvouwen verbaas ik me over de grootte’". Origineel artikel.